Kakao i čokoláda v centru pozornosti lékařů
Již aztéčtí lékaři znali povzbuzující a také léčivý účinek kakaa. Bylo součástí mnoha léků např. při nemocech plic, trávicího ústrojí, katarech, znali ho jako močopudný prostředek, kakaové boby lisovaly a olej vtíraly na poraněná místa. Kakao ale hlavně platilo za mocné afrodiziakum. Kronikář dobytí Mexika Bernal Diaz de Castillo tvrdí o aztéckém vládci Montezumovi, že denně „ze zlatých sklenic požil kakaového nápoje, kterému se připočítal účinek lektvaru lásky, než se odebral do svého harému“. Kakaovými boby se v aztéckém hlavním městě platilo i za auianime, prostitutky působící na trzích.
Pikoška / Jeden z receptů z 19. století uvádí: "Odvar z kakaových bobů, který se pije jako káva, má hypochondrem udělat nesmírně dobře a udržet tělo otevřené. Vezmeme 30 g nahrubo rozdrcených bobů nebo také několik již oloupaných pražených kakaových plodů, přeleje a necháme 12 hodin odstát, potom je vaříme jako kávu, přecedíme a pijeme je s mlékem as cukrem nebo bez nich.”
Hlavními součástmi kakaa jsou kofein, theobromin, fenyletylamin s afrodiziakálním účinkem, a theofylin.
Pozdější časy přinesly nejlepší dítě kakaa – čokoládu, která se po desetiletí považovala pouze za znamení obezity a sladké nevědomosti. V posledních letech však odborníci prozkoumali i její pozitivní účinky.
Léčivé účinky čokolády:
napomáhá a stimuluje vylučování toxinů
zlepšuje krevní oběh a posiluje cévní stěny
zvyšuje elastičnost a pevnost pleti
obnovuje elastinová a kolagenová vlákna
podporuje tvorbu hormonů radosti
snižuje záporný cholesterol (LDL)
Čokoláda se používá, společně s kakaem, při masážích a antistresových procedurách, je součástí různých ceremoniálních wellness procesů.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA – European Food Safety Authority), který schvaluje tzv. zdravotní tvrzení, tedy tvrzení o určitém zdravotním benefitu potraviny, však skutečně schválil jedno zdravotní tvrzení týkající se čokolády. A to zní, že některé speciálně zpracované tmavé čokolády, kakaové výtažky a nápoje obsahující 200 mg flavonoidů „přispívají k normálnímu krevnímu oběhu“ tím, že udržují elasticitu krevních cév.
V každém případě o léčivých účincích čokolády i kakaa samotného se vedou velké diskuse a je pouze na nás, jestli jim budeme věřit. Pro nás, běžné konzumenty, je čokoláda zejména lékem na “nervy”, jelikož kakao uvolňuje hormony štěstí (serotonin, dopamin) a působí antidepresivně.