Čajové řeči. Čají se nejlépe daří...

Věděli jste?

Čaje se nejlépe daří v tropických oblastech zemí mezi obratníkem Raka a Kozoroha: Mexiko, Bahamy, Niger, Alžírsko, Mauretánie, Egypt, Libye, Mali, Západní Sahara, Myanmar, Omán, Bangladéš, Indie, Saúdská Arábie, Čína, Spojené arabské emiráty Spojené státy americké a Tchaj-wan.

Čaje se nejlépe daří v nadmořských výškách 305 až 2134 metrů nad mořem. Když se jednou staneme tropy, budeme moci pěstovat čaj i na svazích Ďumbiera (2043 m). To je samozřejmě humoristická poznámka, ale čaj je vskutku vážná záležitost. Každopádně nejde výlučně o asijskou záležitost, například v Evropě se čaji nejlépe daří na mnoha místech. S pěstováním čaje začaly koncem 19. století v Gruzii, Rusku, Ázerbájdžánu, Turecku a na Azorských ostrovech. Tyto portugalské ostrovy byly první v roce 1874, s malou pomocí od čínského odborníka na čaj z Macaa. Na začátku 20. století bylo na severu ostrova São Miguel 14 čajových zahrad. Dnes zůstaly jen dvě - celkem kolem 40 hektarů.

Hlavními světovými produkčními oblastmi ale stále zůstávají velké země jako Indie, Čína nebo Indonésie. Podle původu se dělí na:

ASSAM (INDIE) - silný, tmavé barvy se specifickým charakterem.

DARJEELING (INDIE) - Darjeeling není tak silný jako Assam. Kvalitní čaje z Darjeelingu jsou výsledkem vlhkého klimatu a půdy.

NILGIRI (INDIE) - čaj se sklízí po celý rok, má jemnou a svěží chuť.

ČÍNA - velké množství druhů čaje se sklízí v 18 produkčních oblastech. Rozsah čínských čajů zahrnuje zelené čaje, oolongy, černé čaje.

SŘÍ LANKA (Cejlon) - Nejlepší čaje se získávají během suchých měsíců (leden, únor). Čaje z Cejlonu mají nádhernou chuť, barvu i vůni.

INDONÉSIE - Na Jávě se pěstují barevné, chutné a voňavé čaje, na Sumatře mají většinou kovovou příchuť a nižší kvalitu.

JAPONSKO - produkuje zelené a černé čaje. Nasbírané čaje se výhradně konzumují doma, neboť Japonsko si až do dnešních dnů uchovává tradici pití čaje.

AFRIKA - Hlavními producenty čaje jsou Keňa, Tanzanie a Malawi. V Keni se pěstují čaje, které mají výraznou chuť i barvu (podobně jako čaje z Assamu), v Tanzanii a Malawi má čaj nižší kvalitu.

JIŽNÍ AMERIKA - nejdůležitějšími zeměmi v pěstování čaje jsou Brazílie a Argentina. Většina jihoamerických čajů má neutrální charakter a světlé barevné odstíny.

zdroj: https://www.caje.sk/Delenie-caju